Herstel

Lappenmand: behandeling bij een burn-out


Herstel burn-out Inside Out Sports

Van alle uitval, duurt een burn-out doorgaans het langst. In het begin is het vaak duidelijk. Je bent op, uitgeput. Na een tijdje lijk je eigenlijk nergens last van te hebben, totdat je weer bepaalde activiteiten onderneemt. Je gaat voorzichtig weer dingen proberen. De activiteiten zijn voor iedereen anders, maar opeens wordt het wel duidelijk, je kunt het niet, je kan het niet aan of je kan er niet tegen. En plots ben je weer terug bij af. Hieronder is onze aanpak te lezen. 


Kleine stapjes

Herstellen van een burn-out gaat in kleine stapjes. Samen met één van onze zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen ga je op zoek naar wat je nodig hebt om te herstellen. Dit doen we niet alleen door te praten, maar ook door te bewegen, in kleine stapjes steeds meer. Daarna kijken we naar wat de oorzaken zijn van de uitval. Wat geeft jou energie? En wat zuigt alle energie uit je? Zeker outdoor- en extreme sporten geven uitdagingen die dit in de praktijk kunnen brengen. Het geeft dus bijvoorbeeld de mogelijkheid enthousiast te worden. Of juist gefrustreerd te raken. En dus de mogelijkheid er een oplossing voor te vinden is. 

 

Door met stappen te werken aan herstel en in de latere fase aan versterking, zorgen we ervoor dat je niet meer dezelfde bent die terugkeert. Je hebt nieuwe handvatten waarmee je terugval voorkomt. 

 

In de laatste stappen van het herstel worden de geleerde vaardigheden in de praktijk gebracht. Tijdens de sessies bekijken hoe het voelt weer bezig te gaan, hoe de vaardigheden in de praktijk werken en schaven we bij waar nodig.

"In de tijd dat je stil zit, wil je niets liever dan weer 'normaal' aan de slag gaan. Maar als je eenmaal aan de slag kan, wil je niet bang zijn voor ieder stressmoment dat komen gaat. Je kan niet weer terug naar hoe het was. Je wilt er sterker uitkomen dan dat je ervoor was."

Jeroen Westerhuis, 38 jaar

PRAKTISCH: DUUR, DOORLOOPTIJD EN TARIEVEN

Kleine lappen, grote lappen. Bij volledig uitval zijn vaak meer stappen nodig dan bij gedeeltelijk uitval. De lappenmand is er zodoende in 2 varianten:

 • Kleine lappenmand: Wanneer er sprake is van gedeeltelijke uitval, of dreigende uitval bieden we het 'kleine' pakket aan. In de meeste gevallen is de drempel om in beweging te komen minder groot, maar de stappen die daarop volgen zijn nog nodig om herhaling te voorkomen. 
  • Aantal: 12 sessies
  • Gemiddelde doorlooptijd: 5 maanden
  • Tarief van dit pakket: €1.080,00 excl. BTW
 • Grote lappenmand: Bij volledig uitval bieden we het 'grote' pakket aan. In de eerste sessies nemen we de tijd om weer in beweging te komen. Daarna werken we aan het herstel en nemen we de stappen om herhaling te voorkomen. 
  • Aantal: 16 sessies
  • Gemiddelde doorlooptijd: 6 maanden
  • Tarief van dit pakket: €1.440,00 excl. BTW

Wil je weten hoe we deze sessies aanpakken? Lees dan hier meer over onze aanpak.

 

Herstel van een burn-out werkt voor iedereen anders. De één zal sneller weer volledig aan de slag zijn dan de ander. Ons doel is altijd om de begeleiding pas af te sluiten wanneer je met vertrouwen weer volledig aan de slag kunt. Dit kan betekenen dat er soms minder, soms meer sessies nodig zijn. We rekenen altijd het werkelijk aantal sessies en houden goed overleg over voortgang en doorgang.

Er middenin

Een sleutel voor een succesvolle terugkeer op de werkplek is een goede verstandhouding tussen werkgever en werknemer. In sommige gevallen is contact tussen die partijen echter niet vanzelfsprekend. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat alleen de gedachte aan de werkplek al veel stress op kan leveren, dat (in het begin) herstel in de weg staat. We doen er zoveel mogelijk aan om het contact goed te houden en waar nodig wederzijds begrip te verhogen.

 

We vinden het belangrijk dat we zo transparant mogelijk kunnen werken. We rapporteren met toestemming aan alle partijen, inclusief jijzelf, over de voortgang. Dit doen we door een systeem waarin we verslagen kunnen delen. Iedereen die daar toestemming voor heeft, heeft toegang tot de verslagen die we iedere sessie maken. Maar als je toegang hebt, kan je zelf ook verslagen maken. Dus iedereen kan aan iedereen rapporteren. Dit creëert een netwerk dat elkaar ondersteund om jou zo goed mogelijk te helpen.