· 

AD(H)D en sporten

Sporten als uitlaatklep

PMT'er Tobias: "Voor mij is sporten altijd al een hele belangrijke uitlaatklep geweest. Negatieve gevoelens en emoties kan ik tijdens een stevige mountainbike tocht of een goede surf sessie beter verwerken dan als ik thuis op de bank zit. Iets wat ik graag ook anderen wil laten ervaren. 

 

Frustraties bij AD(H)D

Veel jongeren met onder andere AD(H)D beleven veel frustraties en verdriet door het onbegrip van hun omgeving op een zekere bewegingsdrang en moeite om stil te zitten. Deze bewegingsdrang is eigenlijk iets heel natuurlijks wat iedereen heeft of zou moeten hebben. Alleen hebben jongeren met AD(H)D meer moeite om deze drang te onderdrukken en zich op andere dingen te concentreren.

 

Hoe kan je jongeren helpen om meer controle te krijgen over hun onrust en minder gefrustreerd te raken in hun alledaagse leven? Dat is een vraag waar veel therapeuten zich mee bezig houden en ongetwijfeld zijn er een heleboel verschillende mogelijkheden. 

 

Wat kan helpen?

Tijdens de persoonlijke coaching bij Inside Out Sports merken wij steeds weer hoe belangrijk het is om voldoende en op de juiste manier te gaan bewegen. Jongeren met AD(H)D blijken er heel veel baat bij te hebben om met ons te gaan sporten. Vooral individuele sporten, waar je alleen met jezelf bezig moet zijn, helpen om jouw lijf rustiger te maken en tegelijkertijd jouw gedachten te ordenen. Tijdens onze mountainbike tochten bijvoorbeeld, proberen wij altijd eerst een heel stuk te fietsen en daarna pas het gesprek aan te gaan over problemen die er spelen. Het helpt enorm op een gestructureerde manier en regelmatig te gaan bewegen om het concentratievermogen van jongeren te vergroten.

Daarnaast zien wij ook heel vaak dat er iets in de gemoedstoestand van jongeren met AD(H)D veranderd als zij voldoende hebben mogen bewegen. Daardoor wordt het stukken makkelijker om vervolgens goede gesprekken te voeren de dingen die op dit moment spelen.

 

Kort samen gevat: Individuele sporten, waarin iedereen op zijn eigen niveau aan de slag kan en het belangrijk is dat jij je op jezelf concentreert zijn uitermate geschikt voor jongeren met onder andere AD(H)D die moeite hebben om zich te concentreren en daardoor soms gefrustreerd raken.