Wat is PMT?

Psychomotorische therapie


Psychomotorische therapie, ook wel PMT genoemd, wordt steeds vaker ingezet als behandeling bij mensen met psychische klachten. Door het middel van bewegen onderzoeken wij jouw gedrag en de daarbij horende gedachten en gevoelens. Soms worden gedrag, gedachten of gevoelens zichtbaar die destructief zijn in bepaalde situaties. Samen gaan wij uitvinden wat wel helpend is en krijg je de mogelijkheid om met het geleerde te oefenen. We geven daarnaast praktische tips hoe jij de handvatten in alledaagse situaties kan toepassen.

 

Ontdek waarom wij PMT combineren met outdoor sporten


Outdoor en extreme sporten lenen zich uitstekend voor kinderen en jongeren met gedragsproblemen. Het is toch veel leuker om tegen vrienden te zeggen "ik ga kitesurfen" in plaats van "ik ga naar therapie"?! Wij vinden dat je tijdens therapie ook plezier mag hebben! Ons motto is dan ook: "Work hard, play harder". Daarnaast biedt de veelzijdigheid in outdoor sporten voor iedereen een geschikte uitdaging. Plan een gratis intakegesprek en ontdek welke sport bij jou past.

Wanneer zetten we PMT in?


Psychomotorische therapie zetten wij in bij jongeren met sociaal-emotionele en gedragsproblemen. Denk hierbij aan depressie, AD(H)D, autisme, agressieregulatie problemen, laag zelfbeeld en zelfvertrouwen. Soms lopen de jongeren vast op school of werk. In dat geval kan PMT de oplossing zijn.

 

Door onze andere aanpak voelen veel jongeren zich snel thuis bij Inside Out Sports. Als tijdens de intake of behandeling blijkt dat door diepgaande problemen onze zorg niet toereikend is, dan betrekken we graag andere zorgverleners bij de behandeling. Zo kunnen we voor iedereen een passend aanbod leveren.

Drie voorbeelden van PMT in de praktijk


Mountainbiken Inside Out Sports pmt

Voorbeeld 1

Anne van 14 jaar heeft sinds een jaar last van een depressie en vindt het erg moeilijk om naar school te gaan en mensen te ontmoeten. De trainingen bij Inside Out Sports helpen haar op meerdere manieren. Het buiten actief bezig zijn heeft positieve effecten op haar psyche. Het geeft haar nieuwe energie. Daarnaast leert zij om een betere dagstructuur te hanteren met voldoende beweging en tijd voor dingen die haar energie geven. Door sporten te leren die haar blijer maken en te leren zich zelf meer te waarderen, lukt het haar ondertussen weer om regelmatig naar school te gaan en contact te onderhouden met haar vriendinnen. 

Kitesurfen Inside Out Sports pmt

Voorbeeld 2

Thijn (15 jaar) heeft vaak ruzie op school. Na onderzoek blijkt dat hij problemen heeft met zijn agressieregulatie. Als hij geprikkeld wordt, kan zijn agressie level van 0 naar 100 schieten. Er bleek dat zijn agressie vaak ontstaat uit bepaalde frustraties die hij niet kan hanteren. Om te oefenen om anders met frustraties om te gaan, zijn wij samen gaan kitesurfen. Een ontzettend technische en in het begin moeilijke sport. Hierbij gebeurde het regelmatig dat hij frustraties tegen kwam, omdat het niet lukte zoals hij wilde. Door te leren om met deze frustraties anders om te gaan en niet direct te denken dat hij faalt als even iets niet lukt, wordt hij nu al een stuk minder vaak agressief in zijn alledaagse leven.

Crossfit Inside Out Sports pmt

Voorbeeld 3

Ruben van 12 jaar heeft last van autisme en het lukt hem niet om mee te draaien op de voetbalvereniging. Hij heeft het geprobeerd, maar vond het erg moeilijk. Hij voelde zich vaak gepest en merkte dat er te veel onduidelijkheden waren voor hem, waardoor hij oefeningen niet goed begreep. Toch wil en moet hij meer gaan bewegen. Bij Inside Out Sports zijn wij samen gaan onderzoeken wat voor hem een passende sport zou zijn. Wij uitgekomen bij de sport crossfit. Je sport in een groep, maar op eigen niveau. Wij hebben de tijd genomen om alle oefeningen goed te leren en die komen nu steeds weer in de trainingen terug. Elke training heeft een duidelijke opbouw en er wordt visueel duidelijk gemaakt welke oefeningen we wanneer, hoe vaak gaan doen. Ondertussen sport hij al 3 maanden met plezier in een groep mee.