Volg jij ons al op social media? Snel naar:

Facebook | Instagram | LinkedIn

Wat is PMT?

Psychomotorische therapie bij Inside Out Sports


Psychomotorische therapie, ook wel PMT genoemd, wordt steeds vaker ingezet als behandelmethode bij mensen met psychische klachten. Bij hulpvragen gericht op het verminderen van of het leren omgaan met psychische klachten zetten we vaak PMT in. We creëren een veilige omgeving en gaan door het sporten aan de slag met jouw persoonlijke doel.

 

De behandelaar wordt een PMT'er genoemd. Hij of zij heeft minimaal een HBO-diploma psychomotorische therapie en bewegingsagogie en is aangesloten bij de beroepsvereniging FVB. De zorgvorm PMT valt onder vaktherapie en wordt in veel gevallen deels vergoed door jouw aanvullende zorgverzekering. 

Hoe werkt PMT?

Door middel van bewegen onderzoekt de PMT'er jouw gedrag en de daarbij horende gedachten en gevoelens. Bijvoorbeeld in welke situatie ontstaat bij jou spanning (emotie-regulatie)? Of hoe heeft jouw houding invloed op negatieve gedachten en welke invloed hebben negatieve gedachten op jouw houding (zelfvertrouwen)? Of wanneer ga je over jouw eigen grenzen heen (zelfreflectie)? En hoe werk je samen tijdens een oefening (sociale vaardigheden)?

 

Soms worden gedrag, gedachten of gevoelens zichtbaar die destructief zijn in bepaalde situaties. Oftewel: zorgen voor problemen... Samen gaan we uitvinden wat helpend is en krijg je de mogelijkheid om met het geleerde te oefenen. We geven daarnaast praktische tips hoe jij de handvatten in alledaagse situaties kan toepassen. PMT is dus ervaringsgericht en maakt gebruik van veel verschillende interventies. Bewegen is altijd een belangrijk onderdeel van een PMT-traject. Vaak in een gymzaal, maar bij ons in de buitenlucht!

"Het is veel makkelijker om over moeilijke dingen te praten tijdens het sporten, dan wanneer ik moet stilzitten"

- 13 jarige

Psychomotorische therapie zetten wij in bij jongeren en volwassenen met psychische en sociaal-emotionele problemen. Denk hierbij aan AD(H)D, autisme, depressie, agressieregulatie problemen en een laag zelfbeeld en zelfvertrouwen. Goed om te weten: je hoeft geen diagnose te hebben om bij ons te sporten! Liever kijken we naar wat je wilt leren en welke sportieve uitdaging daarbij helpt.

 

Door onze andere aanpak voelen veel jongeren en jongvolwassenen zich snel thuis bij Inside Out Sports. Als tijdens de kennismaking of behandeling blijkt dat door diepgaande problemen onze zorg niet toereikend is, dan betrekken we graag andere zorgverleners bij de behandeling. Dit doen we in overleg met jou. Zo kunnen we voor iedereen een passend aanbod leveren.

 

De sessies zijn altijd één-op-één. In Harderwijk en Zeewolde zetten we de PMT ook in in combinatie met begeleiding tijdens maandactiviteiten. Zie ook: begeleiding

VOORBEELD CASUS

Anne van 18 jaar heeft sinds een jaar last van een depressie. Ze vindt het erg moeilijk om naar school te gaan en mensen te ontmoeten. De trainingen bij Inside Out Sports helpen haar op meerdere manieren. Het buiten actief bezig zijn heeft positieve effecten op haar psyche. Het geeft haar nieuwe energie. Daarnaast leert zij om een betere dagstructuur te hanteren met voldoende beweging en tijd voor dingen die haar energie geven. Tijdens het sporten leert ze zichzelf te waarderen en dit maakt haar blijer. Ondertussen lukt het haar weer om regelmatig naar school te gaan en contact te onderhouden met haar vriendinnen.