Volg jij ons al op social media? Snel naar:

Facebook | Instagram | LinkedIn

Wat is PMT?

Psychomotorische therapie


Psychomotorische therapie, ook wel PMT genoemd, wordt steeds vaker ingezet als behandelmethode bij mensen met psychische klachten. De behandelaar wordt een PMT'er genoemd. Hij of zij heeft minimaal een HBO-diploma psychomotorische therapie en bewegingsagogie en is aangesloten bij de beroepsvereniging FVB. De zorgvorm PMT valt onder vaktherapie en wordt in veel gevallen deels vergoed door jouw zorgverzekering. 

 

Door middel van bewegen onderzoekt de PMT'er jouw gedrag en de daarbij horende gedachten en gevoelens. Bijvoorbeeld in welke situatie ontstaat bij jou spanning (emotie-regulatie)? Of hoe heeft jouw houding invloed op negatieve gedachten en welke invloed hebben negatieve gedachten op jouw houding (zelfvertrouwen)? Of wanneer ga je over jouw eigen grenzen heen (zelfreflectie)? En hoe werk je samen tijdens een oefening (sociale vaardigheden)?

 

Soms worden gedrag, gedachten of gevoelens zichtbaar die destructief zijn in bepaalde situaties. Oftewel: zorgen voor problemen... Samen gaan we uitvinden wat helpend is en krijg je de mogelijkheid om met het geleerde te oefenen. We geven daarnaast praktische tips hoe jij de handvatten in alledaagse situaties kan toepassen. PMT is dus ervaringsgericht en maakt gebruik van veel verschillende interventies. Bewegen is altijd een belangrijk onderdeel van een PMT-traject. Vaak in een gymzaal, maar bij ons in de buitenlucht!

 

Ontdek waarom wij PMT combineren met outdoor sporten


Outdoor en uitdagende sporten lenen zich uitstekend om te werken aan persoonlijke doelen. Tijdens het bewegen ontdek je welke gedachten, gevoelens en gedrag jou tegenwerken om jouw doel te behalen. We helpen je graag dit te ontdekken en leren je hoe je zo'n situatie anders kan aanpakken. 

 

Het is toch veel leuker om letterlijk in beweging te komen i.p.v. alleen maar te praten over problemen en klachten?! Wij vinden in ieder geval dat je tijdens therapie ook plezier mag hebben. Ons motto is dan ook: "Work hard, play harder". Daarnaast biedt de veelzijdigheid in outdoor sporten voor iedereen een geschikte uitdaging. Plan een gratis intakegesprek en ontdek welke sport bij jou past.

Wanneer zetten we PMT in?


Psychomotorische therapie zetten wij in bij jongeren en jongvolwassenen met psychische en sociaal-emotionele problemen. Denk hierbij aan AD(H)D, autisme, depressie, agressieregulatie problemen en een laag zelfbeeld en zelfvertrouwen. Goed om te weten: je hoeft geen diagnose te hebben om bij ons te sporten! Liever kijken we naar wat je wilt leren en welke sportieve uitdaging daarbij helpt.

 

Door onze andere aanpak voelen veel jongeren en jongvolwassenen zich snel thuis bij Inside Out Sports. Als tijdens de kennismaking of behandeling blijkt dat door diepgaande problemen onze zorg niet toereikend is, dan betrekken we graag andere zorgverleners bij de behandeling. Dit doen we in overleg met jou. Zo kunnen we voor iedereen een passend aanbod leveren.

Drie voorbeelden van PMT in de praktijk


Mountainbiken Inside Out Sports pmt

Voorbeeld 1

Anne van 14 jaar heeft sinds een jaar last van een depressie. Ze vindt het erg moeilijk om naar school te gaan en mensen te ontmoeten. De trainingen bij Inside Out Sports helpen haar op meerdere manieren. Het buiten actief bezig zijn heeft positieve effecten op haar psyche. Het geeft haar nieuwe energie. Daarnaast leert zij om een betere dagstructuur te hanteren met voldoende beweging en tijd voor dingen die haar energie geven. Tijdens het sporten leert ze zichzelf te waarderen en dit maakt haar blijer. Ondertussen lukt het haar weer om regelmatig naar school te gaan en contact te onderhouden met haar vriendinnen. 

Kitesurfen Inside Out Sports pmt

Voorbeeld 2

Thijn (15 jaar) heeft vaak ruzie op school. Na onderzoek blijkt dat hij problemen heeft met zijn agressieregulatie. Als hij geprikkeld wordt, kan zijn agressie level van 0 naar 100 schieten. Het bleek dat zijn agressie vaak ontstaat uit bepaalde frustraties die hij niet kan hanteren. Door te oefenen om anders met frustraties om te gaan, zijn wij samen gaan kitesurfen. Een in het begin technische sport met voldoende uitdaging. Hierbij gebeurde het regelmatig dat hij tegen frustraties aan liep, omdat het niet lukte zoals hij wilde. Door het kitesurfen weet Thijn hoe hij met zijn frustratie om kan gaan. Het resultaat: hij is minder vaak agressief in zijn alledaagse leven.

Crossfit Inside Out Sports pmt

Voorbeeld 3

Ruben van 12 jaar heeft last van autisme en het lukt hem niet om mee te draaien op de voetbalvereniging. Hij heeft het geprobeerd, maar vond het erg moeilijk. Hij werd vaak gepest en merkte dat er te veel onduidelijkheden waren. Hierdoor begreep hij veel oefeningen niet. Toch wil en moet hij meer gaan bewegen. Bij Inside Out Sports zijn wij samen gaan onderzoeken wat voor hem een passende sport zou zijn. Wij zijn uitgekomen bij de sport crossfit. Hij sport nu in een groep, maar op zijn eigen niveau. Ruben heeft de tijd gekregen om alle oefeningen goed te leren en die komen nu steeds weer in de trainingen terug. Elke training heeft een duidelijke opbouw en er wordt visueel duidelijk gemaakt welke oefeningen we gaan doen. Ondertussen sport hij al 3 maanden met plezier in een groep mee.