· 

Mijn kind wil sporten, maar redt het niet op de vereniging.

PMT'er Tobias: "Wij zien en horen veel van jongeren met gedragsproblemen die eigenlijk wel zin hebben om meer te bewegen, maar geen vereniging vinden waar zij zich op hun gemak voelen. Hoe kan dat nou? Moet een sportvereniging niet juist een plek zijn om je veilig en thuis te voelen?

 

Dat is wel het idee! En de meeste sportverenigingen doen hun uiterste best om een veilige plek voor kinderen en jongeren met gedragsproblemen te bieden. Helaas lukt dat vaak niet en dat heeft in mijn beleving een aantal redenen.

 

Hoe komt dit?

Allereerst hebben bijna alle verenigingen moeite met het vinden van genoeg vrijwilligers. Mensen willen voor een minimaal bedrag per maand gaan sporten, maar zetten zich steeds minder in voor de vereniging. Dit is te verklaren door het feit dat de meeste mensen in de huidige maatschappij steeds minder vrije tijd over houden. 

 

Daarnaast zijn de beschikbare trainers niet altijd geschikt voor het trainen van kinderen en jongeren met psychische en gedragsproblemen. Dit vraagt natuurlijk om een andere aanpak (bijvoorbeeld een visuele uitleg, duidelijke regels en afspraken en extra tijd).


Kortom, er zijn steeds minder trainers beschikbaar en diegene die nog beschikbaar zijn, zijn vaak niet genoeg gekwalificeerd. De trainingsgroepen worden groter en kinderen of jongeren die meer aandacht nodig hebben om te kunnen functioneren, vallen buiten de boot. Zonder deze veiligheid en aandacht is de kans groot dat deze leden hun lidmaatschap opzeggen en niet meer gaan sporten.

 

Dit kan anders!
Door te investeren in mensen die kinderen en jongeren goed kunnen trainen en begeleiden! Wij hebben GOEDE trainers en coaches nodig, binnen en buiten de vereniging. En als ik praat over goede trainers en coaches dan heb ik het niet, of nauwelijks over mensen die super veel verstand hebben van het sporten. Ik heb het over mensen die ervoor kunnen zorgen dat alle kinderen of jongeren zich veilig voelen in de groep en de ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen op sportief, sociaal en mentaal gebied. Als trainer moet je in deze tijd in staat zijn om gedragsproblemen professioneel op te vangen."

 


Wil jij wel sporten, maar gaat dat niet bij jouw huidige sportvereniging? Neem gerust contact op met Inside Out Sports. We denken graag mee welke aanpassingen nodig zijn bij jouw huidige vereniging of wie weet kan je bij ons komen sporten.